Tom Yum Goong - Autentická polévka Tom Yum s krevetami

Polévka Tom Yum je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších jídel v thajské kuchyni. Existují 2 varianty Tom Yum, čirá a krémová. Místo krevet můžete používat také kuřecí maso. V našich receptech se naučíte udělat autentickou thajskou verzi s krevetami obou variant.

 TOM YUM GOONG 2

 

Čas přípravy: 30 minut

Na přípravu potřebujeme:

8-12 středně velké krevety, celé s hlavou 

5-6 limetkové listy, roztrhané nebo krájené

1 citronovou trávu, rozdrcenou a nakrájenou na 1-2 palce

7-8 tenkých plátků galangalu

5 stroužků česneku, oloupané

dle chutě chilli papričky, rozdrcené a nakrájené na velké kusy

3-4 polévkové lžičky thajské chilli pasty

1/2 šálky limetkové šťávy

3 lžičky rybí omáčky

1-2 lžičky cukru

3 šálky houb, rozřezáme nebo roztrháme na velké kusy

2 velké rajčata, nahrubo nakrájené

2 malé bílé cibule, nahrubo nakrájené 

čerstvý koriandr na ozdobu

Způsob přípravy:

  • Do vysoké nádoby přidáme 2 litry vody a necháme vařit.
  • Přidáme citronovou trávu, galangal, limetkové listy, česnek a chilli do vody a necháme vařit cca 10 minut.
  • Přidáme krevety a snížime oheň na nízkou.
  • Pak přidáme houby, rajčata a cibuli. Pokud při vaření se objeví nějaká pěna, můžete ji lehce odstranit, aby vývar zůstal čirý. Vařte  asi 2 - 3 minuty.
  • Dále přidáme 6 polévkových lžic rybí omáčky a 2 lžičky cukru. 
  • Necháme vařit další minutu a pak vypneme teplo nebo dokud nebudou houby a cibule měkké.
  • Poté přidáme 5-8 lžic limetkové šťávy (nebo v závislosti na tom, jak se vám to líbí kyselé). Po každé lžičce pro jistotu ochutnávejte, dokud nebude pro vás  Tom Yum dokonale ochucená. Možná budete potřebovat přidat další rybí omáčku, cukr nebo limetkovou šťávu.
  • Nakonec nakrájíme hrst čerstvého koriandru a přidáme ho do polévky. Limetková šťáva a koriandr chutnají čerstvější a živější, když nejsou vařené, a proto je lepší je přidat po vypnutí tepla. 

Nyní máte hotovou Tom Yum Goong Nam Sai, čirou verze Tom Yum!

Pro krémovou verzi Tom Yum pokračujeme dál takto:

  • Teplotu opět zapneme a přidáme asi 3 lžíce thajské chili pasty (nam prik pao น้ำพริกเผา)   do  polévky a promícháme.
  •  Poté přidáme 10 polévkových lžic odpařeného kokosového mléka. Vše promícháme a necháme polévku zahřát asi 1 minutu
  • V této fázi budeme ochutnávat a dochucovat dle potřeby. Chilli pasta a smetana z odpařeného mléka změní chuť čiré verze.

Nyní máte hotovou Tom Yum Goong Nam Khon, krémovou verze Tom Yum!

Pasty Tom Yum pro rychlé připravení najdete zde