Mango chutney - Sladký a pikantní indický dip

Mango chutney je v Indii zásadní, stejně jako sambal v Indonésii. S vaší domácí mango chutney zaručeně uděláte dobrý dojem. Sladká a kořeněná chuť je dokonalým dipem pro papadumy, toasty nebo krevetové krekry. Je to ideální příloha. K přípravě trvá několik hodin, takže nejspíš je nejlepší udělat jeden den předem!

Na přípravu potřebujeme:

8 zelených kardamomů, rozdrcených

8 hřebíček, rozdrcených

8 skořicových tyčinek, rozdrcených

1 až 2 lžíce červeného chilli prášku (podle chuti)

2 manga, ne příliš zralé (dohromady cca 500 g)

250 g cukru

10 g zázvor, pyré

1 lžíce soli

40 ml octu

Způsob přípravy:

  • Použijte mango, nejlépe nezralé mango, a opláchněte studenou vodou. Oloupeme mango, nakrájíme na malé kousky a umístíme do pánve.
  • Přidejte cukr do manga a důkladně promíchejte ingredience. Nechte stát 4 hodiny. Nepřidávejte žádnou vodu, stává se vodní sama.
  • Rozdrtite kardamom, hřebíček, skořici a zázvor v hmoždíři na koření.
  • Používejte čistý a tenký bavlněný hadřík a umístěte drcené koření do hadříku. Zabalte je, jako by to byl čajový sáček.
  • Po 4 hodinách by mango mělo být vodnaté konzistence. Umístěte "čajový sáček" s kořením do pánve s mangem.
  • Přidejte prášek z chilli, soli a octu do směsi manga a cukru.
  • Zapněte sporák a nechte pánev s mangem a kořením vařit při nízké teplotě po dobu 20-30 minut. Směs by měla být hustější.
  • Vypnete sporák a nechte směs manga vychladnout při pokojové teplotě. Odstraňte koření "čajový sáček". Chutney z manga ztuhne, zatímco se ochladí.

 Servírovací tip: Servírujte mango chutney v misce nebo v destilované nádobě, pokud ho chcete odkládat.

Recipe by Chopsticks.cz. Picture: jamieoliver.com