Objevte “zázračné” nudle Shirataki! Nízkokalorické, s vysokým obsahem vlákniny a bez sacharidů!

shirataki_2_fb

Co jsou to Shirataki nudle?

Shirataki nudle jsou dlouhé, bílé nudle. Jsou často nazývané “zázrační” nudle nebo konjakové nudle. Jsou vyrobeny z glukomannanu, typ vlákniny, která pochází z kořene rostliny konjak.

Konjak roste v Japonsku, Číně a jihovýchodní Asii. Obsahuje velmi málo stravitelných sacharidů, ale většina sacharidů pochází z glukomannanu.

"Shirataki" je japonsky "bílý vodopád", popisuje tedy průsvitný vzhled nudlí. Nudle jsou vyrobené kombinací konjakové mouky s vodou a malým množstvím vápněné vody, která pomáhá nudlí držet svůj tvar. Směs se vaří a pak tvaruje do různých tvarů.

Shirataki nudle obsahují hodně vody. Ve skutečnosti jsou asi 97% vody a 3% glukomanannového vlákna. Obsahují také velmi málo kalorií a žádné stravitelné sacharidy.

Shirataki nudle jsou vysoko viskózní vlákna

Glukomannan je vysoce viskózní vlákno, druh rozpustného vlákna a jednou z jeho hlavních charakteristik je schopnost absorbovat vodu a vytvářet gel. Ve skutečnosti může glukomannan absorbovat až 50-násobek své hmotnosti ve vodě, což se odráží v extrémně vysokém obsahu vody ve shirataki nudlí.

Tyto nudle se pohybují ve trávicím systému velmi pomalu, což vám pomáhá cítit se plně a zpomaluje vstřebávání živin do krevního oběhu. Kromě toho viskózní vlákno funguje jako prebiotikum. Vyživuje bakterie žijící v tlustém střevě, známé také jako střevní flóra nebo mikrobiota.

V tlustém střevě bakterie fermentují vlákna na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které mohou bojovat proti zánětu, posílit imunitní funkci a poskytovat další zdravotní výhody.

Nedávná lidská studie zjistila, že fermentace glukomanannových vláken na mastné kyseliny s krátkým řetězcem produkuje jednu kalorii na gram. Vzhledem k tomu, že typická porce nudlí shirataki obsahuje asi 1 až 3 gramy glukomananu, je v podstatě bez kalorií a bezsacharidová.

Shirataki nudle vám pomůže snížit váhu

Nudle Shirataki mohou být výkonným nástrojem pro hubnutí. Jejich viskózní vlákna zpomaluje vyprazdňování žaludku, takže zůstáváte plní déle a nakonec jíte méně.

Navíc fermentace vláken do mastných kyselin s krátkým řetězcem může stimulovat uvolňování hormonu střev, známého jako PYY, což zvyšuje pocity plnosti. A co víc, zdá se, že užívání glukomannanu před vysokým obsahem karbamidu snižuje hladinu ghrelinu "hladového hormonu". Bylo také prokázáno, že snížilo hladiny ghrelinu nalačno, užívané denně po dobu 4 týdnů.

Vědci, kteří analyzovali 7 studií o ztrátě hmotnosti, zjistili, že lidé, kteří užívali glukomannan 4-8 týdnů, ztratili 1,4-2,5 kg.

V jedné studii lidé, kteří užívali glukomannan samotný nebo s jinými druhy vlákniny, ve srovnání s placebovou skupinou ztratily významně větší váhu v nízkokalorické stravě.

V jiné studii obézní lidé, kteří užívali glukomannan každý den po dobu 8 týdnů, ztratili 2,5 kg bez toho, aby jedli méně nebo změnili své cvičební návyky.

Nicméně další 8-týdenní studie nezjistila žádný rozdíl v úbytku hmotnosti mezi nadváhou a obézními lidmi, kteří užívali glukomannan a těmi, kteří neměli.

Vzhledem k tomu, že tyto studie používaly 2-4 gramy glukomannanu v tabletách nebo ve formě doplňků s vodou, měly by shirataki nudle mít pravděpodobně podobné účinky. Navíc časování může hrát roli. Glukomannanové doplňky se obvykle podávají až hodinu před jídlem, zatímco nudle se jedí jako součást jídla.

Shirataki Noodles může snížit hladinu cukru v krvi a inzulínu

Bylo prokázáno, že glukomannan pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou a rezistencí na inzulín. Vzhledem k tomu, že viskózní vlákna zpomalují vyprazdňování žaludku, hladina krevního cukru a inzulinu stoupá postupněji, když se živiny absorbují do krevního oběhu

V jedné studii měli lidé s diabetem typu 2, kteří užívali glukomanan 3 týdny, významné snížení fruktosaminu, což je ukazatel hladiny cukru v krvi po dobu 2-3 týdnů . V jiné studii diabetici typu 2, kteří užívali jednu dávku glukomananu před podáním glukózy, měli o 2 hodiny později signifikantně nižší hladiny cukru v krvi, ve srovnání s jejich odpovědí na placebo.

Shirataki nudle pomůže snížit hladinu cholesterolu

Několik studií také naznačuje, že užívání glukomannanu může pomoci snížit hladinu cholesterolu. Výzkumníci uvádějí, že glukomanan zvyšuje množství cholesterolu vylučovaného ve stolici, takže se méně reabsorbuje do krevního řečiště. V přehledu 14 studií bylo zjištěno, že glukomannan snížil LDL cholesterol v průměru o 16 mg / dl a triglyceridů v průměru o 11 mg / dl.

Shirataki nudle mohou uvolnit zácpu

Mnoho lidí má chronickou zácpu nebo neobvyklé pohyby střev, které jsou obtížné projít. Bylo prokázáno, že glukomannan je účinnou léčbou zácpy u dětí i dospělých. V jedné studii byla těžká zácpa úspěšně léčena u 45% dětí užívajících glukomannan, ve srovnání s pouze 13% kontrolní skupiny. Pro dospělé doplňky glukomannanu zvýšily frekvenci pohybu střev, hladiny prospěšných střevních bakterií a produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem.

Potenciální vedlejší účinky Shirataki nudlí

U některých může glukomanan způsobit mírné zažívací potíže, jako jsou uvolněné stolice, nadýmání a plynatost. Nicméně je třeba poznamenat, že glukomannan byl bezpečný ve všech dávkách testovaných ve studiích.

Nicméně, stejně jako u všech vláken, je nejlepší, abyste glukomannan zavedli do stravy postupně. Navíc glukomanan může snížit absorpci některých léků užívaných ústami, včetně některých léků proti cukrovce. Chcete-li tomu zabránit, ujistěte se, že užíváte léky nejméně jednu hodinu před nebo čtyři hodiny po jídle shirataki nudle.

Jak vařit s nudlemi Shirataki

Shirataki nudle se mohou na první pohled zdát trochu skličující. Jsou baleny ve kapalině vonící po rybách, což je vlastně čistá voda, která pohltila zápach konjakového kořene. Proto je důležité je velmi dobře vypláchnout několik minut pod čerstvou, tekoucí vodou. To by mělo odstranit většinu zápachu. Nudle byste také měli zahřát v pánvi po dobu několika minut bez přídavku tuku. Tento krok odstraňuje přebytečnou vodu a dovolí nudlům získat texturu. Pokud zůstane příliš mnoho vody, budou kašovité.

Největší nabídku Shirataki najdete zde: https://www.chopsticks.cz/shirataki-konjac/

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/shirataki-noodles-101

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz