Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po. - Pá., 9 - 17 hod.)
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Recepty
  4. [Indická kuchyňe] Kuřecí biryani
30.06.2019

[Indická kuchyňe] Kuřecí biryani

Kuřecí Biryani je vysoce aromatické a dobře okořeněné jídlo původem z Indie. Má perfektní rovnováhu kuřecího masa, rýže a zeleniny, které vás povzbudí a postará o vaše chuťové pohárky. U nás nájdete jednodušší verze, která bude i tak dobrá, že se bude pravidelně objevovat ve vaším jídelníčku!

Na přípravu potřebujeme:

Na smažené kuřecí stehna:

  • 5-6 kuřecích stehen
  • 1 a ½l čajové lžičky soli (dle vaši chuti)
  • 1 čajovou lžičku mletého česneku
  • 1 čajovou lžičku mletého zázvoru
  • 1 čajovou lžičku bílého pepře
  • ½ čajové lžičky kmínu
  • Pro výraznější chuť kuře přidejte více koření, jako je kari, paprika, koriandr, chilli (asi 1/2 čajové lžičky)
  • ¼-⅓ jogurtu

Na kuře Biryani:

  • 2-3 polévkové lžíce oleje nebo másla 
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1 střední nasekaná cibule
  • 1 malá jalapenos pepř, opečená a nakrájená
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 3-4 kardamonové lusky, popraskané čajovou lžičkou
  • 1 čajová lžička kari koření
  • 1-2 skořice
  • 1 čajová lžička chilli koření (volitelně)
  • 1 čajová lžička uzené papriky
  • ½-1 čajová lžička nebo více bílého / černého pepře
  • 1/3 -1/2 šálku kešu (volitelné)
  • 2 šálky rýže Basmati
  • 1 červená paprika, nasekaná
  • 4 šálky vývaru nebo voda nebo kokosové mléko
  • 1 a ½  lžičky soli nebo více (dle vaši chuti)
  • 2 lžíce nebo více koriandru (volitelné)

Způsob přípravy:

  1. Umyjte kuřecí stehna, pro rychlejší vaření vytvořte "štěrbiny” na obou stranách kuřecího stehna, poté utřete papírovým ručníkem, aby bylo maso suché. Okořeňte solí (asi 1 a ½ čajových lžiček).
  2. Přidejte maso do misky a poté přidejte česnek, zázvor, bílý pepř, kmín a smíchejte.
  3. Pak přidejte jogurt a důkladně promíchejte. Uložte do chladničky, dokud nebude připravena k použití. Když je připraveno k použití, vyhoďte nadbytek marinády z kuřete.
  4. Umístěte kuřecí kůži stranou nahoru do pánve / holandské trouby nebo pečící trouby po dobu asi 3 minut, buďte velmi opatrní s kuřecím masem, nesmí hořet. Vyjměte z pánve a odložte ji.
  5. Předehřejte troubu na 180°C.
  6. Je-li to nutné, odstraňte veškeré spáleniny z pánve.
  7. Přidejte asi 2 lžíce oleje nebo více, po nichž následuje cibule, paprika, česnek a bobkový list. Vařte doměkka, ale ne dozlata, asi 2-3 minuty. Pak přidejte kmín, koriandr, kari, kardamonové lusky, skořice, chilli papričku, červenou papriku a kešu. Promíchejte další minutu.
  8. Dále přidejte všechny zbývající ingredience, rýži, vývar a sůl podle chuti. Přidejte kuře a přiveďte k varu.
  9. Vložte pánev do předehřáté trouby a nechte vařit asi 30-35 minut nebo dokud nebude kuře úplně uvařené.
  10. Vyjměte z trouby a nechte ochladit, ozdobte koriandrem a podávejte.

 

 

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli