Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po. - Pá., 9 - 17 hod.)
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Kuchyně po celé Asii
  4. [Indická kuchyně] 8 tradičných indických jídel, které byste měli vyzkoušet! S našimi recepty je snadno uvaříte i doma!
17.06.2019

[Indická kuchyně] 8 tradičných indických jídel, které byste měli vyzkoušet! S našimi recepty je snadno uvaříte i doma!

Indická kuchyně je hodně dynamická a hraje v ní široká paleta koření. Ze začátku působí složitě, ale není tomu tak jak se zdá. Se všemi jejími exotickými složkami, neznámymi jídly a příchutěmi, které brní na jazyku, indická kuchyně může přinášet úplný svět chutí. Kombinuje všechny techniky z jiných kuchyní a přidáváním kouzelných koření je z toho úplný chuťový zážitek. Indická kuchyně používá celou škálu příchutí jako jsou pikantní, kyselá, sladká a pálivá v jednom. Existuje základní 20 až 30 koření, které se používají v mnoha pokrmech jako je kmín, koriandr, kurkuma a zázvor..., abychom nejmenovali několik, a existuje nekonečné množství způsobů jejich použití. Každé koření má důvod být tam, protože má zdravotní přínos a dělá potravu i chutnější.

Na rozdíl od společné víry, ne všechny indické pokrmy jsou kari. Nicméně "kari" se stalo úchvatným jménem pro jakoukoli kořenovou masovou nebo zeleninovou pokrm s omáčkou. Kari může být vodnatá, suchá, červená, zelená, pálivá nebo opravdu opravdu pálivá, je to zcela na šéfkuchaře. Ve skutečnosti je základní kuřecí kari jedna z nejjednodušších věcí, s kterou můžete začít při prvním experimentování s vařením indických jídel.

Pro vegetariány může být indická kuchyně hodně zajímavá. Je hodně pestrá a stačí si trochu pohrát s kořením a omáčkami, dodáte novou podobu do brambor, květáku, hrachu či lilku. Výdatné jídlo jako je Palak Paneer v kombinaci špenátu se sýrem a chlebem naan dostane i ty největší milovníky masa.

Existují jednoduché způsoby, jak začít přinášet chuť Indie do vaší kuchyně. Pokuste se zapracovat indické příchutě do pokrmů, které jste už dělali, například pečené ryby, kuřecí maso nebo dušená zelenina. Vyberte něco se dvěma nebo třemi kořeními a začněte s tím. Přidejte trochu rajče, zázvoru a chilli papričky do zeleniny, kterou máte rádi. Nezapomeňte, že vaše jídlo může být dobré jedině se kvalitními ingrediencemi, ale samozřejmě nepotřebujete kupovat nejdražší.

S řadou koření indická kuchyně umožňuje domácí kuchaře získat kreativitu a dobrodružství. V tomto článku jsme pro vás připravili 8 tradičních receptů které jsou hvězdami indické kuchyně, s kterými můžete začít hrát.

1. Kuřecí Tikka Masala

Kuřecí Tikka Masala. Picture: culinaryginger.com

Kuřecí Tikka Masala je klasická indická pokrm a prominentní rys indické i britské kuchyně. Je tak populární, že je neoficiálně nazýván "národním jídlem Spojeného království". Kousky kuřecího Tikka Masala jsou nakrájené a dusené v bohaté, pikantní omáčce na bázi rajčete, složené z koření, nazývaného Garam Masala. Pokud začínáte s indickou kuchyní, je to ideální jídlo na vyzkoušení.

Zkuste to udělat doma s receptem zde.

2. Kuřecí Tandoori

Kuřecí Tandoori. Picture: lecremedelacrumb.com

Tradičně je kuřecí Tandoori opékané v hliněné troubě nazývané tandoor. Kuře je marinované v jogurtu a koření přes noc předtím, než se dostane do tandooru na dlouhých špejlích. Pokud nemáte hliněnou troubu, nevadí, postačí i gril nebo brojler.

Zkuste to udělat doma s receptem zde.

3. Máslové kuře

Máslové kuře. Picture: thekitchenpaper.com

Máslové kuře je velmi podobné kuřecímu Tikka Masala, ale mohou být použity i celé kusy kuřecího masa. Ve většině případů jsou však kuřecí Tikka Masala a máslové kuře téměř vzájemně zaměnitelné.

Zkuste to udělat doma s receptem zde.

4. Kuřecí korma

Kuřecí Korma. Picture: pinchofyum.com

Pokud kořeněné jídlo není vašou hrou, kuřecí Korma by mohla být bezpečnější sázka. Táto kari  se často vyrábí z kokosového mléka v kombinaci s mandlemi nebo kešu, které dodávají omáčce příjemnou oříškovou chuť a vláčnost. Jemnost omáčky zvýrazňuje vůni a zmírní chuť koření.

Zkuste to udělat doma s receptem zde.

5. Biryani

Kuřecí Biryani. Picture: simmertoslimmer.com

Biryani je indická míchaná rýže na způsob stir fry (míchání v malém množství oleje). Rýže je primární složkou ke každé kombinaci s masem, zeleninou, sušeným ovocem, ořechy a kořením. Některé Biryani obsahují rozinky, které dodávají příjemnou sladkú chuť chutnému pokrmu.

Zkuste to udělat doma s receptem zde.

6. Kuřecí Vindaloo

Kuřecí Vindaloo. Picture: foodcow.org

Všechny variace Vindaloo jsou charakterizované redší, ostřejší omáčkou, do které se přidává ocet. Tento druh jídla má tendenci být ostřejší, protože se do omáčky přidává směs chilli, takže s ním postupujte opatrně.

Zkuste to udělat doma s receptem zde.

7. Jehněčí Rogan Josh

Jehněčí Rogan Josh. Picture: sainsburysmagazine.co.uk

Jehněčí Rogan Josh původně pochází z Pákistánu a z oblasti Kašmíru severní Indie. Teď je dostupný ve všech se sebou indických restauracích po celém světě. Poté, co se maso marinuje v jogurtu, česneku a zázvoru, se vaří spolu s cibulí, paprikou a množstvím koření jako je kardamom, hřebíček, skořice, koriandr, semínka fenyklu, Garam Masala a další koření...

Zkuste to udělat doma s receptem zde.

8. Kuřecí Jalfrezi

Kuřecí Jalfrezi. Picture: greatcurryrecipes.net

Kuřecí Jalfrezi jsou charakterizovány velkými kusy cibule a červenou a zelenou paprikou, které dělají tento pokrm podobný stylu stir fry (míchání v malém množství oleje). Maso a zelenina se smaží v oleji a koření, pak se přidávají rajčata, aby se vytvořila hustá, silná omáčka. Jalfrezi vás jednoducho dostane svou chutí!

Zkuste to udělat doma s receptem zde.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli